Operatie voorbereiden

Vanuit de afdeling kinderchirurgie en in samenwerking met pedagogisch medewerkers en Stichting Hoi Dokter hebben wij verschillende informatiemiddelen en voorbereidingsmethodes ontwikkeld om ervoor te zorgen dat kinderen beter voorbereid naar het ziekenhuis komen en daardoor minder angstig en gespannen zijn voor de korte opname en de operatie.

Op dit moment zijn de volgende voorbereidingsmiddelen beschikbaar:

    1. Een informatiefilmpje (klik hier) over de liesbreukbehandeling in één dag
    2. Een informatiefilmpje (klik hier) over de liesbreuk en de behandeling van de liesbreuk
    3. Striptekening/kleurplaat inclusief begeleidende gids over de operatie (in A3 formaat)
    4. Applicatie ‘Dag Liesbreuk’ die thuis gebruikt kan worden op een iPad of Tablet (gratis te downloaden in de App of Google Play store of via de QR-codes onderaan deze pagina). De applicatie is helaas (nog) niet beschikbaar voor telefonische apparatuur.

Striptekening & begeleidende gids

Onderstaand ziet u de kleurplaat en twee voorbeeldpagina’s uit de gids. Voor ontvangst van de striptekening/kleurplaat en begeleidende gids vragen wij u een e-mail te sturen naar:kinderliesbreuk@amc.uva.nl.

Applicatie ‘Dag Liesbreuk’

Dag Liesbreuk is een persoonlijke app die gezinnen met jonge kinderen helpt bij het voorbereiden, begrijpen en verwerken van een liesbreukbehandeling. Binnen de applicatie kan uw kind bijvoorbeeld zelf een eigen poppetje maken en het gezin samenstellen. U kunt vervolgens samen met uw kind verschillende thema’s (de opname, de operatie, na de operatie) doorlopen, uiteraard aangepast aan de leeftijd en het ontwikkelingsniveau van uw kind. U kunt zelf bepalen welke thema’s u met uw kind bespreekt en hoeveel tijd u hieraan besteed.

Dag Liesbreuk begint bij de ouders/verzorgers. Alle informatie over het ziekenhuis, de opname en de voorbereiding wordt aangeboden in de gids. Zo weten ouders precies wat er gaat gebeuren, waarna zij hun gezin rustig kunnen voorbereiden. Op hun eigen manier. Door middel van persoonlijke poppetjes, foto’s uit jullie ziekenhuis en vrolijke animaties helpt Dag Liesbreuk gezinnen om over de ziekenhuisbehandeling te praten. Zo worden gevoelens van angst, vreugde of pijn bespreekbaar gemaakt.

Dag Liesbreuk is er voor het hele gezin. Ook de broertjes of zusjes! Iedereen mag een eigen poppetje maken en krijgt een eigen rol. Dit maakt de voorbereiding persoonlijk, zodat iedereen precies weet wat er gaat gebeuren en iedereen meer controle voelt over de situatie.

Goed voorbereid zijn op een ziekenhuisopname en de herstelperiode erna geeft meer zelfvertrouwen, rust en houvast. Dat is belangrijk om gevoelens van angst en stress te kunnen verwerken, en zorgt voor een goed en snel herstel na de medische ingreep.

Dag Liesbreuk is een product van Stichting Hoi Dokter, in samenwerking met het de afdeling kinderchirurgie van het Amsterdam UMC, Maastricht UMC+ en ontwerpbureau Familie van Fonk (www.familievanfonk.nl). Voor vragen, verbeterpunten, tips & ervaringen kunt u mailen naar info@hoidokter.nl.

Applicatie downloaden voor tablet/iPad

De applicatie ‘Dag Liesbreuk’ kunt u gratis downloaden via de Apple (iPad) of Google Play store (tablet). Maak gebruik van de blauwe QR-code indien u in het bezit bent van een Apple iPad met een “iOS” besturingssysteem. Gebruik de rode QR-code indien u de applicatie wilt downloaden op een tablet met een Android besturingssysteem. U kunt de QR code scannen via de camera op uw tablet/iPad. De applicatie is helaas (nog) niet te downloaden voor uw mobiele telefoon.